ПРИЄДНУЙТЕСЬ ДО НАС:

НОВИНИ03.03.2020

Працівники Восьмого Апеляційного Адміністративного суду поза роботою, гравці на майданчику




Ми продовжуємо розповідати про учасників змагань. Минулого тижня розповідали про адвокатів, а тепер дійшла черга і до працівників суду. Команда Восьмого апеляційного адміністративного суду бере участь у SilverBusinessLeague. Прес-служба Асоціації футзалу міста Львова та керівник Петро Закалюжний завітали у Восьмий апеляційний адміністративний суд аби поспілкуватися з Євгеном Вікторовичем Гультяєвим – працівником суду та гравцем команди 8ААС – представником SilverBusinessLeague.

Чим займаються працівники Апеляційного Адміністративного суду?
Якщо мова йде про суддів, то це – спори громадян та юридичних осіб з владою на предмет їхніх правомірних чи неправомірних дій. Часто це стосується питання виборів, референдумів, справи щодо податкового законодавства. Відповідно до судової реформи, яка зараз ще триває, Львівський апеляційний суд був розформований і утворений восьмий Апеляційний адміністративний суд. У нашому підпорядкуванні шість областей західного регіону: Львівська, Волинська, Тернопільська, Івано-Франківська, Закарпатська та Рівненська. У нашому штаті понад 200 працівників та 38 суддів.
Чи є якісь професійні турніри між суддями?
Так, з 2013 року беремо участь у «Кубку адміністративних судів України». Він є щорічним. Необхідну ігрову практику, яка допомагає виступати вдало у цьому турнірі, ми здобуваємо у Бізнес-лізі. У 2011-2012 роках у Львові відбувалися змагання між судами, у яких ми двічі перемагали. Достатня кількість працівників дозволяла грати двома командами. Оскільки не було високої конкуренції, то історія цих змагань і завершилася у 2012 році.
Як ви розпочинали виступи на «Кубку адміністративних судів України»?
У перші роки, беручи участь у турнірі адміністративних судів, ми не здобували високих місць. Саме тоді і зрозуміли, що не вистачає саме ігрової практики. Аби підтримувати ігровий тонус та награвати якісь ігрові зв’язки почали брати участь у львівських змаганнях. Спочатку це були короткотривалі кількаденні турніри. Перший великий успіх до нас прийшов в Одесі у 2018 році: на вищезгаданому щорічному турнірі між адміністративними судами стали третіми. В тому ж році прийшли і до участі в Бізнес-лізі. І вже наступного року стали другими, поступившись лише господарям турніру з Києва. Тенденція приємна, тож цього року сподіваємося на перемогу. Переможець наступного року має можливість провести турнір у себе, і, думаю, що команди радо відвідають Львів.
Рівень «Кубку адміністративних судів України» можна зіставляти з тим, який є у SilverBusinessLeague? Маєте принципових суперників?
Важко порівнювати ці змагання. Скажу так: є окремі суди, де дуже прискіпливо ставляться до працівників, які хочуть і можуть грати у футзал чи футбол. Вже шість років поспіль на майданчику за команду з Одеси грає людина, яка має за плечима досвід виступів у Екстра-Лізі за «Епіцентр-К». Ось такі люди працюють в судах. Тих же одеситів тренує людина зі званням «Заслужений тренер України». Основна боротьба зараз йде між чотирма командами: Верховний суд, команди з Одеси, Вінниці та Львова. Тільки ми приїжджаємо виключно своїм складом, не використовуючи працівників окружних судів, які могли б нас суттєво посилити. Можливо, тому і не є досі чемпіонами.
Окрім загальноукраїнського є й якісь локальні місцеві змагання між судами?
Раніше вони існували як відбіркові до всеукраїнського. Тепер же кількість команд вкладається у формат щорічного турніру, який присвячується дням адміністративної юстиції. Відбувається він на вихідних приблизно на день Конституції. Зазвичай граємо на відкритих майданчиках, однак формат вибирає господар. Якщо гратимемо у Львові – точно буде футзал.
Державна судова адміністрація України щороку проводить чемпіонат Феміди, однак брати у ньому участь нам не дозволяє незручний графік. Відбувається він у листопаді-грудні у робочі дні. А це означає щоразу відряджати команду на кілька днів у Київ.
Які обмеження існують щодо гравців на «Кубку адміністративних судів України»?
Грати можуть лише працівники тих самих судів. Зараз хочуть зробити правила ще більш жорсткими, дозволяючи брати участь лише юристам. Адже деякі команди зловживають можливостями і привозять на турнір гравця навіть не знаючи його прізвища та ім’я. Організатори посилюють застережні заходи, аби турнір не виходив за межі виключно корпоративного.
Як щодо участі у Silver Business League? Чи залучаєте на ці змагання гравців з-поза меж стін адміністративного суду?
Так, аби посилити свій склад та збільшити шанси на вдалі виступи залучаємо гравців, перш за все з дружньої нам команди «Фортуна». Одним з перших став мій син, який з дитинства займається футзалом. Нашому тандему вже багато років і він досі демонструє, що порозуміння навіть на рівні підсвідомості допомагає здобувати результат.
Вдається бути максимально сконцентрованими на майданчику, зважаючи на те, що це – не основна ваша діяльність?
По-різному буває. От візьмімо останню гру: перемагаючи по ходу матчу 4:1 у другому таймі втратили перемогу та поступилися 5:4. Ми забули, що гра завершується сиреною і фінальним свистком, і втратили важливі три очки у боротьбі за високі місця в турнірній таблиці. Футзал карає за розслабленість дуже швидко. Та ми можемо програти точно як і будь-який з наших суперників. Кілька турів і ми вже не другі, а шості. Можливо, ще за два тури знову станемо другими. Загадувати наперед важко.
Як у вашому житті з’явився футзал?
Повернувшись з армії у 1991-1992 роках стали збиратися з друзями пограти просто для підтримання форми. Вже згодом зрозуміли, що тренування без участі у змаганнях геть не те. Першими став турнір 35+ у Малечковичах на базі ТВД. Результату у матчах з командами, де гравці мають професійний досвід, ми не досягли, але зрозуміли, що зі всіма можна грати. Коли всі гравці тієї команди «Барс» ввійдуть в категорію 50+, спробуємо заявитися на такий чемпіонат.
Які переваги вносять заняття футзалом та футболом у життя колективу?
На роботі діє субординація, однак дружня атмосфера допомагає краще виконувати завдання. А ще спільна активність допомагає відпочивати від роботи, знаходити спільні інтереси. І в тих, хто грає, і в тих, хто переглядає трансляції онлайн.
Більше того, наша команда не обмежується футзалом. Той же склад бере участь і у змаганнях з флорболу. Виходимо і пробуємо себе з ключкою і м’ячем.
 Вас влаштовує рівень цьогорічної SilverBusinessLeagueта кількість учасників?
Абсолютно. Чотирнадцять-двадцять матчів у період між святами та відпустками – чудовий спосіб тримати себе у формі. Що ж до сили команд, то вважаю всі команди рівними. Можливо, трохи виділяються «ГалІО» завдяки тому, що не перше десятиліття грають разом. Вони з закритими очима грають і відчувають один одного на майданчику.
Не можемо не запитати про виступи національної збірної. Як вам їхня гра у відборі до Чемпіонату світу?
Так, результат незадовільний. Але можу погодитися з багатьма експертами щодо того, що збірна показала непоганий рівень. Вони грають у сучасний швидкий і атакувальний футзал. Можливо, трохи не пощастило з жеребкуванням. Перший матч з господарями групи – командою Сербії став вирішальним і українці в ньому показали рівень нижчий, ніж могли. Це було помітно і по наступних матчах з французами та іспанцями.